درب اچ دی اف روکش پی وی سی

درب اچ دی اف روکش پی وی سی

درب HDF چیست؟
درب اچ دی اف hdf همان فیبر است که نوع دیگری از فراورده های چوبی می باشد با افزایش میزان فیبر، فشار در حین تولید ورق چگالی بالای ۸۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب تولید می شود این افزایش چگالی علاوه بر افزایش استحکام، قابلیت ابزار زنی و رنگ پذیری بهتر برای ورق های اچ دی اف را فراهم می کند. روی اشتیاق برای ساخت درب بسیار پرکاربرد است با توجه به تنوع بالا در طرح و مدل اچ دی اف ، یک گزینه مناسب در صنعت درب سازی می باشد.

درب اچ دی اف با روکش پی وی سی

درب اچ دی اف دارای رویه سفید و خام می باشد که برای تغییر این رنگ و افزایش مقاومت در برابر رطوبت بر روی رویه درب ها روکش های پی وی سی که از مواد پلاستیکی سخت وسیله روان کننده ها نرم و انعطاف پذیر شده‌اند کشیده می شود. زمانی که شنیده می شود محصولی ضد آب است تعریف ما از ضد آب بودن این است در برابر آب و رطوبت مقاوم بوده و هیچگونه آسیبی نبیند. این موضوع برای دربهای اچ دی اف با روکش پی وی سی و محصولات مشابه موجود در بازار به طور کلی صادقانه نیست، زیرا ضدآب بودن یک درب بستگی به گزینه‌های فراوانی دارد.یکی از گزینه ها وکیوم کردن درب در قسمت‌های لبه و رویه اصلی میباشد که این امکان را می‌دهد که درب درصد بیشتری را در برابر رطوبت مقاومت پذیر باشد.

درب HDF با رنگ

درب اچ دی اف نسبت به محصولات دیگر همچون ام دی اف و اچ پی ال مقاومت و چگالی بیشتری دارد و به دلیل فشرده بودن ورق ها رنگ پذیری بهتری نسبت به موارد ذکر شده را دارد. استفاده از رنگ برای درب اچ دی اف نسبت به روکش پی وی سی پرهزینه تر می باشد و همچنین نیاز به مراقبت های زیادی در سرویس و حمام به دلیل نفوذ سریع آب در رنگ و ورق را میخواهد. با توجه به معایب ذکر شده یکی از محاسن رنگ کردن درب hdf، بودن بیشتر در به نسبت به روکش پی وی سی و نشان دادن بافت های مشابه چوب در این درب میباشد.

 

تفاوت HDF با MDF و کاربرد آنها برای ساخت درب

رویه اچ دی اف و رویه ام دی اف هر دو تخته فیبر هستند واین تخته فیبر ها را از نظر چگالی و فشردگی ورق به سه دسته تقسیم می کنیم.
الف :LDF یا همان (Low Density Fiberboard)
ورق های ال دی اف با تحمل وزن ۵۵۰ کیلوگرم بر متر مکعب جهت ساخت پروفیل ها که نیاز به استحکام بالا ندارند استفاده می شود.
ب:MDF یا همان (medium Density Fiberboard)
ورق ام دی اف با تحمل وزن ۶۵۰ کیلوگرم بر متر مکعب جهت ساخت انواع ورق خام ،روکشی و درب های ام دی اف در صنعت چوب استفاده می شود.
پ:HDFیا همان (High Density Fiberboard)
ورق اچ دی اف با تحمل وزن ۸۵۰ کیلوگرم بر متر مکعب نسبت به دو گزینه بالا مقاومت بیشتری را دارد.از این نوع ورق برای ساخت روکش درب، کفپوش و محصولات چوبی که نیاز به استحکام بیشتری را دارند استفاده می شود.

 

انواع HDF ساخت درب


اچ دی اف در صنعت درب سازی به دو صورت مورد استفاده قرار می گیرد.
۱: اچ دی اف به صورت ورق مسطح
این ورق دارای ضخامت ۳ میلیمتر است که در زمان تولید به وسیله دستگاه که دارای غلطک شیار دار می باشد طرح های مشابه چوب بر روی آن ایجاد می‌شود و بر روی آن یک لایه آستر سفید پاشیده می‌شود.
۲: اچ دی اف به‌صورت قابدار
ورق اچ دی اف بوسیله دستگاه پرس گرم و قالب های مخصوص قابدار می‌شود. این طرح تقریباً دارای ۱۰ مدل می‌باشد شباهت در این نوع ورق ها به چوب بسیار بالا بوده که می توانیم به وسیله رنگ آمیزی این تشابه را هر چه بیشتر بیفزاییم .

 

درب HDF باروکش PVC برای چه فضایی مناسب است؟


استفاده از درب اچ دی اف با روکش پی وی سی برای درب اتاق خواب و سرویس های بهداشتی می باشد. اما به واسطه قیمت ارزانی این محصول نسبت به دربهای چوبی طی سالیان گذشته از این درب برای ورودی آپارتمان ها نیز استفاده زیادی می شود پیشنهاد می کنیم در صورت استفاده از درب اچ دی اف برای درب ورودی به دلیل ضخامت کم این رویه که سه میلیمتر می‌باشد از عایق های صوتی برای حفظ حریم خصوصی منزل در بین درب ها استفاده گردد.

ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

Call Now Button